За какво е подходящ кредит до заплата

За какво е подходящ „кредит до заплата”?

Тегленето на кредит до заплата  и бърз кредит или  се използва като средство за задоволяване на различни потребителски нужди.

бърз кредит

На пазар, в който маркетолозите стават все по – изобретателни, за да привлекат клиенти, а стоките все по – неустоими, джобът на средностатистическия купувач изтънява с по – бързи от очакваните темпове. Рекламите на последно поколение мобилни телефони, лаптопи, различни технологични устройства привличат огромна аудитория. И именно в тази публика се целят рекламните отдели на компаниите. Не само магазините за техника привличат клиентите с примамливи предложения.

Разпродажбите в МОЛ-овете и големите интернет хипермаркети не отстъпват по атрактивност. Много от тях разчитат на импулсивните покупки – „Искам го сега, веднага!”. Но, парите са строго разпределени до края на месеца или до следващата заплата. И тук на помощ идва бързият кредит. Няколко стотин лева за обикаляне по магазините за едни звучи глупаво занимание, но за други е начин на живот. Какво става, ако тези пари не са от собствените резерви, а от бърз кредит? Ами просто – той трябва да се върне! Изкушенията дебнат на всяка крачка, въпросът е до колко всеки има възможност да им се наслади. Какво наистина си заслужава да се купи с пари от бърз кредит и какво не?

Приоритетни области, при които бързият кредит или кредит до заплата наистина са полезни:

  • Спешна покупка на домакински уреди.

Когато се повреди печката, пералнята, хладилника, които вече са „поживели” доста, може вместо ремонт на стария, да се купи нов уред. Инвестицията гарантира поне няколко години безпроблемно ползване и прекратяване с ремонтите. Подобно на непрекъснатото закърпване на стари дрехи и поправката на вече не само технически, но и морално остарели уреди трябва да има своя край. Когато електроуредът окончателно откаже да работи е добре да се вземе нов. Когато обаче, това не е планирано може да се потърси бърз кредит. Другият вариант е покупка на уреда на изплащане, което си е равносилно на бърз кредит – и оскъпяването, и времето за връщане е почти същото. Разбира се при схемите за изплащане може да се направят малки вноски за дълъг период от време или по-високи за по-малко месеци. Въпрос е на личен избор. Покупката на важни и незаменими електроуреди с бърз кредит е решение на възникнал проблем и влиза в графата на неизбежните разходи.

  • Бързо покриване на спешни разходи като наложителен ремонт.

Няма как в хипермаркетите за строителни материали да се пазаруват тухли или плочки на изплащане. Но когато съседът разбира се съвсем неволно е наводнил апартамента или тръбата на парното е превърнала стаята на къщата в малко езерце, а подът подлежи единствено на ремонт, бързият кредит е задължителен. Освен разбира се, ако в домакинството няма заделен бюджет за извънредни разходи. Това според статистиката е изключително трудно за огромна част от семействата и често липсата на финансов резерв се компенсира с кредит. Съществува и вариант за теглене на банков заем, но там условията са доста по – тежки, а и малки суми под 1000 лв. почти не се отпускат.

  • Неочакваните битови сметки също са сред най – честите причини за теглене на бърз кредит.

Тук обаче трябва да се направи правилен разчет на бюджета на семейството. Все пак следващият месец сметките за ток или отопление също ще бъдат част от бюджета, но той ще е натоварен и с вноската по кредита.

  • Другата опция е ремонт на автомобила, което не търпи отлагане, особено ако се ползва.

Много хора прибягват до бърз кредит за ремонт на превозното средство, защото то винаги ще потрябва – било за пътуване извън града, било за водене на децата на училище или за пътуване до работното място. В случай на авария с автомобила, незабавната му поправка е задължителна.

  • Лечение.

Друг момент, който няма как да се планира или да бъде предвиден предварително. При всякакви инциденти, които изискват бързо лечение, може да се изтегли бърз заем и той да покрие разходите. Това е така, защото ако изберете банков кредит, ще ви отнеме много време и усилие, докато отговорите на всички условия и получите парите. Същото важи и за планирани лечения, особено когато семейството няма средства или не е успяло да събере. Разбира се бързият кредит е подходящ само, ако лечението е в рамките до 1000 – 1500 лв. При нужда от повече средства е по – добре клиентът да се обърне към банкова институция, защото при нея лихвите са по – малки, а периодът на връщане може да се удължи. Понякога бърз кредит може да се изтегли и за закупуване на лекарства, особено ако започването на тяхното приемане е спешно. Това важи само в случаите, когато спешно се налага да направите тези разходи. Ако имате време или планирате предварително, кредит от банка ще бъде по-изгодният вариант.

  • Покупка на черна техника с кредит.

Тук има доста спорове, но все пак. Ако човек ползва своя компютър например за работа, не само за забавление или има нужда от надежден телефон за работа и връзка със семейството си, то продуктът може да бъде купен с бърз кредит или на изплащане. Не си заслужва обаче да се взема заем за покупка на последен модел телефон например, за да бъде човек с най – новото технологично чудо. След месеци този апарат ще струва 2/3 от цената в момента на излизане, а след година може да е и половината от нея. Когато потребител ползва своя компютър не само за забавления, но се налага той или някой от семейството да работи на него, инвестицията в нов с добри параметри си заслужава. Но струва ли си смяната на безпроблемно работещо устройство с ново, само защото новото е по – модерно?!

  • Почивка.

Да, много хора искат да отидат на почивка, но семейният бюджет не го позволява. Често, колкото и да се опитват да спестят за почивка, при много семейства разходите не позволяват да се заделят почти никакви средства за развлечения. И въпреки това, има възможност децата да отидат дори за няколко дни до морето, без да се налагат много разходи. Може да се вземе бърз кредит за семейна ваканция само и единствено с опцията той да се върне в определените срокове. Важно е също така да бъде ясен разчетът на семейните финанси във времето, в което ще се правят погасителните вноски.

За какво не е добре да се взема бърз кредит?

Когато един потребител обича да харчи много пари за храна, забавления, дрехи, пътувания, покупка на най-нова и модерна техника. Колкото повече подобни неща взема един клиент и то с бързи кредити, толкова по – вероятно е да попадне в т.нар. „дългова спирала” – един кредит се взема за изплащане на предишен и така се прави огромно натрупване от заеми. В подобна ситуация последствията не са особено приятни. Като се започне с това, че неплатеният кредит ще бъде деклариран в ЦКР, като следствие на това, тегленето на банков кредит ще стане трудна задача. При по-големи просрочия се стига и до завеждане на съдебни дела, запор на трудовото възнаграждение и начисляването на допълнителни такси и неустойки.

Бързият кредит е подходящ за много неща, но трябва да се взема задължително с мисълта за неговото връщане и за нивото на лична финансова дисциплина.