кредити

🖥 Какви видове кредити се предлагат? Каква е разликата и особеното между тях?

Кредитите имат много разновидности. Те могат да помогнат за разрешаването на различни финансови затруднения, които в кратък срок не могат да бъдат посрещнати с лични средства. Например има изгодна разпродажба на мебели, които сте планирали да купите или се налага спешен ремонт на дома? Много пъти клиенти прибягват до кредити, с които да заплатят предстояща почивка или лечение. Възможностите са много, но когато се наложи изведнъж, може да нямаме свободни пари, с които да разрешим ситуацията. Независимо от причината, довела ни до необходимостта да изтеглим кредит, от съществено значение е да познаваме пазара и да се насочим към най-подходящия за нас в конкретния случай. За да се ориентираме в разнообразието от кредитни продукти и да изберем онзи, който ще удовлетвори нуждите ни, без да претовари семейния ни бюджет, е необходимо да познаваме видовете кредити, техните предимства и недостатъци, както и разликите между тях.

Кой кредит е изгоден и какво да имате предвид?

Всички предлагани кредити рекламират лихвените проценти, но важното е, колко е годишния процент на разходите известен, като ГПР. ГПР ни показва в действителност, колко е реалното оскъпяване по заема и колко всъщност е изгоден кредита.

Ако това не вземе под внимание, може да се озовете в ситуация, в която да изтеглите кредит с ниска лихва, но накрая да платите много повече от очакваното. Всички финансови дружества са задължени да обявяват ГПР, което ще ви улесни във взимането на правилното решение.

Какви видове кредити има и кой е най-подходящия?

"Потребителски кредит"

Това е удобен и сравнително изгоден кредит, който има приемливо ГПР в повечето случаи. Самото отпускане на кредита е сравнително опростено и бързо. Потребителския кредит е подходящ например за: покупка на бяла и черна техника, лек автомобил, ремонт, почивка, обзавеждане и други. Не е подходящ за спешни случаи, защото отнеме известно време разглеждането на искането и проверките, които трябва да бъдат направени от кредитора. Също така не е подходящ за покупка на имот, защото е далеч по-скъп от ипотечния кредит.

"Ипотечен кредит"

Това е целеви кредит, който е подходящ в най-голяма степен за покупка на имот. Лихвата на ипотечния кредит е много по-ниска от тази на потребителския. Също така и ГПР-то е много по-ниско. Ипотечния кредит се отпуска обикновено за дълъг срок, като 10-20 години. Поради факта, че кредита е много дългосрочен, трябва много внимателно да се разгледат всички предложения от банките и да се избере най-изгодната оферта, както и тази с най-ясни условия. И малка разлика в лихвата може да даде голяма разлика в сумата, която накрая трябва да се върне. Трябва да се отдели достатъчно време да се прегледат всички условия, както и най-добре консултация със специалист по ипотечно кредитиране.

Също така трябва да се има предвид, че ипотечния кредит почти никога не покрива нотариалните разходи за придобиването на имота. Те обикновено са в рамките на 3-5% от общата сума и клиента трябва да ги има предвид.

Другия важен момент е процента самоучастие, което ще се наложи да осигурите. Всяка финансова институция има различни изисквания, но предвид голямата сума за имота, самоучастието може да възлезе на 5 цифрена сума.

"Кредит до заплата"

Това са пари, необходими за внезапно възникнали нужди, или пък за обичайните сметки и разплащания, които не търпят отлагане, но за лош късмет заплатата се бави. Тези бързи кредити обикновено се отпускат за срок от 5 до 45 дни. Сумата най-често е между 50 и 700 лева. Те са без такса за кандидатстване, без изискване за обезпечение и без доказване на доход. Изпращането на заявление за кредит също е безплатно и необвързващо. То няма силата на договор. Дори и след одобрение, кредитът може да не бъде усвоен, за което не се дължи такса. На пазара се предлагат също и безлихвени кредити до заплата.

Прочетете тук, за какво е подходящ “кредит до заплата”

"Бърз кредит онлайн"

Ако сте се озовали в непредвидена ситуация и спешно имате нужда от пари, бързият кредит може да е подходящ за вас. При бързия кредит всички процедури, както и самото име подсказва, се случват много бързо. Това е при условия, че нямате време да чакате и минавате през дългите процедури на одобрение и проверка. Много клиенти гледат на този вид кредити, като продукт сходен с кредит до заплата. Защо? Поради по-високата лихва от потребителския кредит, бързия кредит е подходящ за кратки срокове. В тази връзка е добре да се направи разчет, кредита да бъде погасен в кратки срокове.

Бързи кредити се ползват от клиенти, които имат нужда от спешен ремонт или плащане на сметки. Имайте предвид, че ГПР е по-високо от потребителските и ипотечните кредити. Разгледайте внимателно всички оферти и изберете финансовата компания, на която вярвате и може да се доверите.

Стоки на изплащане

Този продукт се наложи изключително много в последните 5 години. Днес, почти всички магазини за бяла и черна техника, мебелни къщи и т.н. предлагат стоките си на изплащане. Следете промоциите и четете внимателно условията за този вид кредити. Удобството е в това, че дадена стока може да я вземете днес, а да я плащате в рамките на една година например. Това може да позволи да се закупи например цялостно обзавеждане на дома или подмяна на техниката. Лихвите по тези кредити варират според финансовата компания, но като цяло са близки до лихвите по потребителските кредити.

Покупка с кредитна карта

Бързо и лесно. Ако погасите задължението в рамките на гратисния период, добре. Ако не успеете, лихвите могат да са много сериозни и често пъти надминават тези по потребителските кредити. Ако не сте убедени, че може да погасите кредита в рамките на гратисния период, тогава по-добре разгледайте други алтернативи..

Надяваме се, че статията беше полезна за вас и ви помогна да се ориентирате, в света на кредитите.